• ÚVOD

  • GALERIE

  • MODELY

  • DÍLNA

  • ELEKTRONIKA

  • ODKAZY

  • ZAČÁTEČNÍK

  • Autor článku: ZDEKAR

    KHIOR'I (NOK-3)




    Úvod:
    Letadlo NOK (Noční Osvětlený Kombat) vzniklo jako vlastní návrh Karase, aby jsme měli nějaké letadlo na kombatění. Později jsme se dohodli, že by se mohli přidat nějaké ledky a tak s ním létat i v noci. Zvláště noční kombat se stuhami bude jistě zajímavý.
    Zatím jsem jediný z naší letky, kdo toho letadélko dal dohromady a tak tu zatím bude jen to moje. Později na stránce přibudou i verze ostatních letců z našeho klubu.



    Stavba:
    Všechny verze toho letadla jsou stavěny podle stejného návrhu z jedné desky EPP o tloušce 1cm bez profilu na křídle.EPP deska o této síle je dost pružná a proto je potřeba celé letadlo dostatečně prošpikovat uhlíkem. Nejvíc se nám osvědčily uhlíkové pásnice o tloušce 1mm a šířce 4mm. Pásek se dá ohnout do oblouku a vsadit do křídla.



    Osvětlení:
    U mého modelu je ostvětlení řešeno pomocí LED pásků z číny, které jsou dálkově spínatelné pomocí RC spínače od Šadu. Pásky jsou tvořeny z 3 diod do serie s předřazeným odporem spojených paralelně do pásku. Celý pásek obsahuje 20 takovýchto trojic, dohromady tedy 60 diod. Každou trojici je možné odstřihnout a spolu s ostatními barvami spojit do jednoho nového pásu. Pás je možné napájet baterií o napětí až 12,6V (tedy 3-článek lipol).



    Parametry:
    Rozpětí: 650mm
    Délka: 590mm
    Váha: 430g
    Motor: Ray 2830/09
    Regulátor: Ray 18A
    Vrtule: GWS 8x6 (pružný unašeč)
    Serva: HXT 900
    Baterka: Lipol Zippy 3S 1600mAh 20C

    Na toto rozpětí je váha 430g až moc. Let s motorem je v celku klidný, ale s vypnutým motorem je to padající cihla. Letadlo potřebuje pro let vyšší rychlost jinak lehce padá po křídle ve vývrtce dolu. Přestože jsem psal, že let je v celku klidný, je potřeba letadlo neustále řídit. Není to tedy model, u kterého můžete položit vysílač na zem a jít se zatím občerstvit. Motor Ray je dost hlučný a těžký... časem jej možná vyměním za jiný.



    Měřené veličiny:
    Příkon pohonu: 224W
    Odběr proudu: 20A
    Statický tah: 720g
    Odběr osvětlení (denní režim): 0,6A (7W)
    Odběr osvětlení (noční režim): 0,1A (1W) - pro noční let je soustavě světel předřazen výkonový odpor 22 ohmu/5W


    Galerie:
    


    Strana:  1   2   3  


    FOTOGALERIE


    FOTOAKTUALITA:


    NAŠE LETIŠTĚ:

    AKTUÁLNÍ POČASÍ:

    Copyright © 2009-2017
    KARAS a ZDEKAR
    (tokaras@seznam.cz)


    TOPlist